Нацбанк і IT-компанії створили кріптогрівню.
LIGA.net, опубліковано 04 червня 2019 року о 12:13

Е-гривнею можливо распачіваться, зберігати в електронних гаманцях, обмінювати на звичайну гривню. Експеримент буде продовжений

Національний банк за підтримки українських IT-компаній успішно протестував кріптогрівню або e-грінвню. Пілотний проект тривав два роки.

Як повідомив регулятор, випробування проводилися на базі технології блокчейн. В обіг було випущено обмежений обсяг електронної гривні, операції з використанням якої тестувалися робочими групами за участю Національного банку, підприємств-волонтерів, а також Світового банку.

По суті своїй суті електронна гривня - це фіатная валюта в електронному вигляді. Вона обмінюється на готівку або безготівкові кошти в співвідношенні 1: 1. Транзакції на е-гривні можуть здійснюватися онлайн за допомогою комп'ютерів і мобільних девайсів (смартфонів, планшетів).

Висновок НБУ: е-гривня може розглядатися як альтернатива існуючим засобам і інструментам роздрібних платежів - готівковим, платіжними дорученнями, платіжними картками та електронних грошей. "Перевагами е-гривні є простота використання, доступність, безпека (погашення і розрахунки гарантуються Національним банком) і швидкість розрахунків", - йдеться в повідомленні регулятора.


Але впровадження е-гривні неможливо без значних інвестицій і часу на модернізацію платіжної інфраструктури та популяризацію електронної гривні серед населення.

Впровадження е-гривні можливо по одній з двох альтернативних моделей взаємодії учасників: централізованої або децентралізованої. Централізована модель передбачає, що Національний банк є одноосібним емітентом е-гривні, а комерційні учасники ринку виконують сервісні (агентські) функції. У разі ж децентралізованої моделі банкам і небанківським фінансовим установам надавалося б право випуску е-гривню під контролем Національного банку. Разом з тим слід зазначити, що е-гривня, випущена комерційними учасниками ринку, вже не буде підпадати під визначення цифрової валюти центробанку, а буде за своїми властивостями схожа на електронні гроші.


Як написав на Facebook СЕО Attic Lab Сергій Васильчук, в проект було залучено 30-50 професіоналів і він не зміг би вижити без фінансування, підтримай держави і політичної волі.


Протягом пілота Національним банком було випущено в обіг обмежену кількість е-гривні в

еквіваленті 5443 грн.

У розробці допомагали такі компанії як AtticLab, Distributed Lab, UaPay, Deloitte, Tyme.

За словами Васильчука, блокчейн-мережа була запущена, зроблена емісія, підключені гаманці, відбулася інтеграція з ОДБ.

Нацбанк повідомляє, що був також протестований переказ грошей між гаманцями (p2p), протестована робота мобільних додатків e-гривні, її взаємодія з платіжною системою Простір, обмін е-гривні на безготівкову гривню.


Було навіть протестовано поповнення в е-гривні балансу мобільного телефону, мобільний оператор lifecell.

В результаті Національний банк отримав корисні висновки з випуску власної цифрової валюти. «Наше дослідження дало нам не тільки практичний досвід, а й поставило перед Національним банком нові питання. Яким буде вплив цього інструменту на екосистему платіжного ринку? Буде достатній попит на е-гривню з боку користувачів, торговців і учасників ринку? Яка технологія повинна використовуватися? Яким повинен бути рівень анонімності транзакцій з е-гривні? Сьогодні точних відповідей на ці питання не повинні не тільки ми, а й інші центробанки світу », - прокоментував результати пілотного проекту заступник голови НБУ Сергій Холод.


Регулятор пообіцяв продовжити роботу над e-гривнею.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux