Якою має бути онлайн-платформа для взаємодії органів виконавчої влади та громадськості, обговорили під час Тижня Відкритого Уряду
опубліковано 18 квітня 2019 року о 12:05

14 березня 2019 року в рамках Тижня Відкритого Уряду представники громадського сектору та експерти долучилися до обговорення контенту й сервісів майбутньої онлайн-платформи для взаємодії органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства.

Обговорення організували Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів, програма «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP) та Держагентство з питань електронного урядування. Метою заходу було почути думку майбутніх користувачів он-лайн ресурсу, що створюється в рамках виконання плану дій з впровадження Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» на 2018 – 2020 роки.

Заступник директора Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України Наталія Окша нагадала учасникам про історію функціонування попередніх версій урядового веб-сайту «Громадянське суспільство і влада» та наголосила на важливості запровадження нових і зручних сервісів, які спонукатимуть представників громадського сектору до активного користування зазначеною платформою.

Продовжуючи представлення ідеї створення онлайн-платформи, директор Департаменту інформаційних технологій Держагентства з питань електронного урядування Володимир Брусіловський зупинився на необхідності забезпечити оприлюднення інформації у форматі відкритих даних для їх подальшого опрацювання під час підготовки аналітичних матеріалів.

Сергій Карєлін, представник програми EGAP, представив до уваги присутніх веб-платформу «Єдина платформа місцевої електронної демократії» (e-DEM), що має на меті надати громадянам легкий і зручний доступ до інструментів локальної демократії. Досвід створення зазначеного ресурсу буде використаний під час розроблення онлайн-платформи для взаємодії органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства.

Керівник програм «Українського незалежного центру політичних досліджень», директор проекту USAID «Громадяни в дії» Максим Лациба запропонував, щоб на онлайн-платформі було приділено максимальну увагу реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні. При цьому, він зазначив, що має бути збережено всі рубрики попередніх версій урядового веб-сайту «Громадянське суспільство і влада», а майбутня платформа має отримати розширений фунціонал, зокрема в частині допомоги інститутам громадянського суспільства у вирішенні питань, пов’язаних з їх діяльністю.


Голова громадської ради при Держагентстві з питань електронного урядування Єгор Стефанович представив своє бачення можливого сервісу на онлайн-платформі під назвою «Портал громадських рад», який дозволить «цифровізувати» роботу громадських рад при органах виконавчої влади, підвищити ефективність їх взаємодії з органами виконавчої влади.

Представники громадського сектору також відзначили необхідність розміщення на майбутній онлайн-платформі сервісу з інформацією про громадські бюджети, аналітичних матеріалів, інфографіки про реалізацію урядових реформ, довідкової та статистичної інформації, корисної для користувачів, тощо.

Обговорення контенту й сервісів майбутньої онлайн-платформи для взаємодії органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства триватиме до травня 2019 року, а його результати будуть враховані під час підготовки відповідного технічного завдання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux