Безконтактні платежі: як коронавірус підштовхнув еволюцію змін способу оплати
radiosvoboda.org, опубліковано 07 квітня 2020 року о 15:32

Пандемія коронавірусу змінила ставлення людей до готівкових грошей. Більше оплат проводиться онлайн через мобільні платіжні програми, такі, як Apple Pay, Square Cash, Venmo чи PayPal, також тепер більше використовують дебетові картки та кредитні картки для щоденних покупок. Багато великих магазинів і дрібніші торговці не лише приймають ці форми оплати – вони активно заохочують їхнє використання, дбаючи про зменшення можливостей для передачі коронавірусу. Саме епідемія може підштовхнути використання карток в майбутньому і клієнтами, і продавцями, кажуть експерти.

Дослідники зазначають, що люди у світі стали частіше використовувати платіжні картки з побоювання, що через готівку коронавірус може поширюватися так само, як через інші поверхні – дверні ручки, поручні, кнопки ліфтів.

Проте звичайні платіжні картки, які передаються з рук в руки, можуть бути навіть більшою небезпекою, бо на них може бути більше видів бактерій, ніж навіть на монетах чи паперовій готівці.

Як попередила Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), віруси можуть залишатися активними на банкнотах до чотирьох днів, а на пластикових поверхнях до дев’яти днів. Тому ВООЗ радить утриматися від оплати готівкою і звичайними банківськими картками, а використовувати безконтактні платежі. Адже сучасні безконтактні картки спрощують усю процедуру до одного навіть не дотику, а лише наближення картки до терміналу.

Цікаво, що американці досі значно відстають від інших країн щодо використання безконтактних карток. Згідно з дослідженням компанії A.T. Kearney, станом на 2018 рік лише приблизно 3% карток у США були безконтактні, на відміну від приблизно 64% у Великій Британії чи 96% у Південній Кореї.

Це – по суті та ж технологія, що лежить в основі використання мобільних платіжних послуг, таких, як Apple Pay і Google Pay, і вони є взаємозамінними. Якщо продавець може прийняти безконтактну оплату з картки, він може прийняти її і з телефону, і навпаки. До того ж експерти кажуть, що технологія зв’язку на невеликих відстанях, NFC, безпечніша від традиційної, бо в безконтактні картки вбудована антена зв’язку на малих відстанях, яку використовують для оплати за допомогою радіохвиль. Картка створює динамічну криптограму, або код, який є унікальним для кожної окремої транзакції.

Згідно з даними Business Insider, великою популярністю безготівкові платежі користуються в країнах, що розвиваються. Протягом останнього часу лідером у цій сфері став Китай, який створив унікальну технологію платежів, інтегровану в місцеву соціальну мережу і месенджер WeChat. Нині завдяки низці сервісів, один з яких – WeChat Pay – система безконтактного платежу для більш ніж 1 мільярда користувачів, що дозволяє безпосередньо відправляти гроші з одного смартфону на інший, не виходячи з програми, – влада отримала можливість відстежувати людей у карантині.

Україна – серед лідерів безготівкових оплат

В Україні безконтактні платежі вже давно стали буденністю для більшості «просунутих користувачів». Згідно зі статистикою Mastercard, у 2019 році Україна увійшла до першої десятки країн світу за кількістю безконтактних платежів із використанням мобільних телефонів, браслетів, смарт-годинників.

Найбільший прорив Україна в цій сфері зробила у 2018 році: безконтактні оплати смартфоном виросли в 68 разів, включаючи оплати через мобільні гаманці українських банків і глобальні сервіси Google Pay, Apple Pay і Garmin Pay. НБУ називає появу мобільних NFC-гаманців Apple Pay і Google Pay «точкою неповернення» в еволюції банківських операцій у країні.

В Україні головним чином така технологія використовується при оплаті покупок або проїзду в громадському транспорті: метро, тролейбусах, швидкісних трамваях.

В Україні Національний банк і комерційні банки проводять знезараження банкнот через епідемію коронавірусу і закликають людей більше користуватися безготівковим способом. НБУ закликає банки взаємодіяти з клієнтами переважно онлайн, щоб не наражати одне одного на ризик зараження коронавірусом.

Нацбанк рекомендує нараховувати на банківські картки всі заробітні плати, пенсії, соціальні виплати субсидії й інші грошові платежі, а тим, кому бракує банківських карток, – їх мають випустити.

Деякі банки продовжили дію карток, термін яких уже збігає, щоб клієнти не мали потреби приходити за новою карткою у час карантину. Так, «Приватбанк» продовжив усі картки, які мали припинити роботу в березні, ще на 90 днів.

Націоналізований «Приватбанк» повідомив Радіо Свобода, що українці стали вдвічі менше знімати готівки у його банкоматах, якщо порівнювати з кінцем 2019 року. Натомість дедалі більше людей виконують платежі онлайн або розраховуються банківськими картками.

«За перший тиждень загальнонаціонального карантину кількість клієнтів, що обслуговуються в офлайн банківській мережі, скоротилася від 30 до 70% в залежності від регіону», – мовиться у повідомленні.

За словами пресслужби, кількість клієнтів, які відвідують відділення, скоротилася на 54%. «Натомість кількість і обсяги платежів і банківських операцій, які клієнти проводять онлайн у «Приват24», за цей же період зросли на 27%», – відповіли у пресслужбі «Приватбанку» на запитання Радіо Свобода. І додали, що йдеться про тривалий тренд: ще до коронавірусної пандемії 60% приватних клієнтів цього банку обслуговувалися онлайн, у корпоративному сегменті таких вже 100%.

Про те, що українці через коронавірус віддають переваги онлайн-банкінгу, повідомляють і інші комерційні банки.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux