Як декларувати криптовалюту - інструкція НАПК
ain.ua, опубліковано 03 березня 2020 року о 02:51

Національне агентство з попередження корупції опублікувало правила декларування криптовалюта. Розповідаємо, як це працює.


При подачі декларації, їх потрібно внести в розділ «Нематеріальні активи» - причому записати потрібно як свої маркери, так і належать членам сім'ї за станом на останній день звітного періоду.


Саме визначення криптовалюта подано відповідно до стандартів FATF (групи з протидії відмиванню коштів). Згідно з ним, криптовалюта - цифровий вираз вартості, яким можна торгувати в цифровому форматі або передавати і яке може використовуватися для платіжних або інвестиційних цілей.


Що потрібно внести в документи:

назва активу в поле «Опис об'єкта права» (наприклад, Bitcoin Cash, Bitcoin, Etherium, Ripple, Litecoin);

дату придбання криптовалюта суб'єктом декларування або членом його сім'ї в поле «Дата придбання активу». Якщо покупок було кілька, вказати дату останньої;

кількість токенов, що належать суб'єкту декларування або члену його родини за станом на останній день звітного періоду, в поле «Кількість»;

загальну вартість токенов криптовалюта певного виду, що належать суб'єкту декларування або члену його родини за станом на останній день звітного періоду, в поле «Вартість на дату придбання, або по крайней грошову оцінку, грн».

Якщо вартість криптовалюта відображена в іншій валюті, ніж грошова одиниця України, така вартість вказується в грошовій одиниці України за валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на останній день звітного періоду декларації.

Вартість криптовалюта відзначається станом на останній день звітного періоду.

При наявності у суб'єкта декларування або члена його сім'ї криптовалюта різного виду в декларації вказується окремо інформація по кожному такому виду.

Коли потрібно подати декларації

У 2020 році декларації про доходи потрібно подати за місцем проживання до 30 квітня.


Туди потрібно внести всі гроші, які отримані не від податкових агентів - наприклад, доходи від продажу нерухомості (якщо ПДФО не було сплачено при нотаріальному оформленні договору), отримання спадщини, оренди і так далі. Також декларації повинні подати самозайняті фахівці, які не зареєстровані як ФОП, люди з доходами зарубіжного походження.


Заповнити та подати декларацію можна при відвідуванні Податкової, поштою або через онлайн-кабінет платника податків. З додатковими інструкціями можна ознайомитися на сайті НАПК.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux