Мінцифри та Укроборонпром розвиватимуть сферу штучного інтелекту в Україні
kmu.gov.ua, опубліковано 27 серпня 2021 року о 11:19

Міністерство цифрової трансформації України та Державний концерн «Укроборонпром» підписали меморандум про наміри щодо консолідації зусиль для розвитку цифрової економіки, цифрових інновацій, зокрема сфери технологій штучного інтелекту.

Відповідний Меморандум підписали Віце-прем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров та генеральний директор «Укроборонпром» Юрій Гусєв.

«Штучний інтелект (АІ) стає однією з ключових трансформаційних технологій економіки, оборони, державного управління. Успіх України багато в чому залежить від її здатності використовувати та примножувати наявний потенціал у сфері штучного інтелекту. Саме тому ми в Мінцифри створюємо для цього необхідні умови. Уряд вже прийняв нашу Концепцію розвитку штучного інтелекту та затвердив план її реалізації. Тепер разом з «Укроборонпромом» будемо впроваджувати AI в оборонній сфері», — зазначив Віце-прем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Генеральний директор «Укроборонпрому» Юрій Гусєв сказав, що впровадження технологій штучного інтелекту в оборонній сфері є важливою складовою реформи усього ОПК та Укроборонпрому зокрема. «Оборонні відомства провідних країн також вивчають можливості застосування алгоритмів ШІ в оборонній сфері, виходячи з дуже успішних результатів, отриманих у цивільній області такими компаніями, як Google, Apple або Facebook. Це не просто тренд, це виклик часу і необхідність. Сьогодні ці технології цікаві оборонці як з точки зору захисту власного кіберпростору, так і з точки зору інноваційних розробок та створення зброї і техніки нового надсучасного зразка. Йдеться, зокрема, про безпілотні системи, справжній потенціал яких охоплює всі середовища бою, — землю, море, повітря та космос. Це дасть нам можливість перемагати у війнах майбутнього».

Меморандумом передбачається співпраця за такими напрямами:

– розвиток штучного інтелекту в сферах національної безпеки та оборони;

– створення науково-дослідних проєктів у галузі штучного інтелекту в сфері національної безпеки (акселератори R&D, навчальні програми тощо).

Нагадаємо, у 2020 році Уряд прийняв Концепцію розвитку штучного інтелекту в Україні, яка розроблена Мінцифри та Комітетом з питань розвитку сфери штучного інтелекту. Концепція спрямована на визначення пріоритетних напрямів і основних завдань розвитку технологій АІ та їх інтеграцію в економічно важливі сектори держави.

Відповідно до Oxford Government AI Readiness Index 2020, Україна є лідером за кількістю компаній-розробників технологій штучного інтелекту у Східній Європі. Ухвалення Концепції, плану дій та утворення Комітету виводить Україну на новий рівень розвитку цифрової держави, економіки й інформаційного суспільства та безпосередньо вплинуть на глобальну конкурентоспроможність України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux