Сервіси для "розумного" будинку: що пропонують українські виробники
epravda.com.ua, опубліковано 08 серпня 2020 року о 22:08

Над якими рішеннями для smart home працюють українські компанії та чим намагаються здивувати світ. Огляд основних розробок.

Індустрія smart home-пристроїв – одна з найдинамічніших у світі.

За даними Strategy Analytics, до 2023 року 309 млн будинків у світі або 15% домогосподарств матимуть хоча б один такий пристрій.

У лідерах на цьому ринку – компанії із США та Азії, але поки всі спостерігають за презентаціями новинок на інших континентах, ринок в Україні теж розвивається.

Над якими рішеннями "розумного" будинку працюють українські компанії?


Автоматизація рутинних процесів

Більшість новинок, які з'являються на ринку розумних пристроїв, – це пристрої для одного сценарію. Лампи, розетки, мікрохвильовки – таких гаджетів з кожним днем стає все більше.

В Україні багато підприємців теж намагаються створити такі рішення.

Наприклад, у 2017 році українські розробники виводили на Kickstarter "розумну" кнопку Berry Button, за допомогою якої можна було б управляти "розумним" будинком, технікою і додатками на смартфоні. Незабаром кампанію зупинили, і зараз доля Berry Button невідома.

Інший яскравий та одночасно сумний приклад – стартап Ecoisme. З 2014 року компанія розробляла "розумний" пристрій для моніторингу енергоспоживання будинку.

За п'ять років Ecoisme встиг залучити десятки тисяч євро інвестицій, отримати безліч нагород, але у 2019 році був змушений закритися. Причина – зрив кількох вигідних контрактів і невдалий пошук інвестицій.


Зараз на українському ринку окремих пристроїв, які вирішують повсякденні завдання, є кілька інших примітних робочих проєктів. Наприклад, Solar Gaps – розробник "розумних" жалюзі, які автоматично підлаштовуються під сонячні промені і генерують електроенергію.

Продукт має дві версії. Одна розрахована на побутових користувачів, інша – на великих корпоративних клієнтів. Справи в компанії йдуть добре: проєкт залучив понад 2 млн дол інвестицій і кілька сотень клієнтів. Зараз компанія будує власну фабрику.

Інша українська компанія, Gerus Design, працює над "розумною" лампою Jadil. Продукт виконаний у футуристичному дизайні, а керувати освітленням можна за допомогою пульта, додатку або голосу: у пристрій інтегрована підтримка асистентів Alexa від Amazon та Google Assistant. У травні команда успішно завершила Kickstarter-кампанію.

Ще один проєкт – "розумна" підставка для бутлів води Ally. Її творці хочуть позбавити власників головного болю з приводу постійних закупівель води. Ally автоматично аналізує обсяги рідини в бутлях і коли та закінчується, надсилає повідомлення з можливістю замовити нову партію.

Контроль безпеки

Захист будинку – один з головних напрямків в індустрії "розумних" девайсів. Пристрої для безпеки створюють лідери світового ринку, включаючи Nest і Wyze.

Похвалитися вдалими продуктами може й Україна. Один з найбільш успішних проєктів – компанія Ajax Systems, яка захищає квартири від усіляких загроз – від пограбувань до пожеж.

Лінійка пристроїв Ajax Systems налічує 27 девайсів, які не раз визнавали найкращими в Європі. Продукти компанії продаються в 93 країнах.

Свої рішення для безпеки має "Київстар". Компанія пропонує сигналізацію для будинку SafeHome і систему "автотрекінг", яка дозволяє контролювати автомобіль зі смартфона, зокрема, отримувати повідомлення про початок руху або удар автомобіля.

Комплексні рішення

Багато компаній в індустрії smart home прагнуть створити не просто поодинокі продукти, а повноцінні екосистеми пристроїв. Таку ідею сповідував український стартап CLAP.

Команда проєкту розробила набір датчиків, які дозволяли власнику квартири отримати повний контроль над будинком: управляти кліматом, оптимізувати опалення і навіть зчитувати показники лічильників для оплати прямо в додатку.


У 2018 році CLAP підписав ексклюзивний контракт з "Укрбудом" і вів переговори з потенційними клієнтами із США і кількох країн Європи та Азії. Однак стартап не зміг виконати намічені плани і його доля невідома.

Краще йдуть справи у схожого українського проєкту – bron. Він також працює над єдиною екосистемою "розумних" гаджетів для управління квартирою.

Система складається з 12 девайсів, серед яких – центр управління з відеодомофоном, датчики дверей і вікон, сенсори температури і вологості. Продажі bron повинні стартувати в липні 2020 року.

Єдині екосистеми

Системи smart home можуть не обмежуватися однією квартирою або офісом. Наприклад, український стартап OMO створює рішення для всього багатоквартирного будинку. Творці відзначають, що такий підхід має кілька переваг.

По-перше, у мешканців з'являється єдиний центр для підключення будь-яких девайсів від сторонніх розробників у своїх квартирах, яким можна керувати з одного додатку.

По-друге, "розумною" стає вся будівля: смартфон стає ключем від під'їзду, воріт і шлагбаума, а відеоспостереження проводиться ще й у дворі – його можна вмикати за розкладом і переглядати в архівах.


Тут варто згадати про інший примітний український стартап – haus.me. Це не окреме smart home-рішення, а готовий "розумний" мобільний будинок – його можна встановити де завгодно.

haus.me автономний в плані каналізації та електроенергії, а управління його системами відбувається за допомогою спеціальних панелей, додатків або голосом. Крім того, будинок вміє визначати кількість людей всередині, щоб регулювати енерговитрати, може закривати кран або холодильник, якщо це забув зробити власник.

Індустрії smart home пророкують велике майбутнє. Управління голосом, контроль витрати ресурсів, безпека – усе це стане частиною "розумної" революції в будинках. В українських розробників є великий шанс зробити свій внесок у ці зміни.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux