Сьогодні прийняли історичне рішення в напрямку наведення порядку в реєстрах. Називається «експеримент верифікації даних в реєстрах».
опубліковано 05 грудня 2019 року о 01:47

Напевно ви знаєте ситуації, коли одна і та ж прізвище людини в різних документах (реєстрах) пишеться по-різному, або вам говорять, що вас не існує, або адреса відрізняється, або найбільш масова проблема - приносити непотрібні ксерокопії документів, щоб упевнитися, що це точно ви і у держави зберігалася «доказ» про всяк випадок. Ну і зовсім катастрофа - коли ви приходите, а в реєстрі значиться «помер» (так, і таке буває, коли дані з реєстру актів цивільного стану передаються, наприклад, в e-health і через відсутність унікальних ідентифікаторів люди зіставляються невірно).


Ваші дані є мінімум в десятках реєстрів. Коли ви народилися - потрапили в один реєстр, отримали паспорт - в інший, одружувалися, знову пішли в перший реєстр (причому, можливо, вже як інша людина), отримуєте соціальну допомогу - і знову новий реєстр. Таких реєстрів в країні понад 350.


Прізвище одного і того ж людини можемо по-різному писатися не тільки в різних реєстрах, а й в одному. Буває, що в реєстрі з мільйонів людей - кілька десятків тисяч дублів, а деяких неможливо однозначно встановити. Це все в підсумку позначається на якості надання послуг і прийняття рішень державою, виплат «мертвим душам» і т. Д.


Основна проблема такої ситуації - якість внесення інформації співробітниками органів. Простий людський фактор. Відсутність раніше політичної волі навести порядок. Тому, спасибі за прискорення Олексій Гончарук - Прем'єр-міністр України і Арсен Аваков (Arsen Avakov), Антон Геращенко.


Сьогодні прийняли історичне рішення в напрямку наведення порядку в реєстрах. Називається «експеримент верифікації даних в реєстрах».


Що ми робимо:

1. Порівнюємо дані в найбільш повних реєстрах.

2. Визначаємо складний математичний алгоритм, який в різних ситуаціях визначає пріоритетний реєстр, порівнює дані, знаходить помилки.

3. Призначаємо кожному профайлу з персональними даними людини - унікальний електронний номер. Який є єдиним ідентифікатором. Один профайл з даними - один унікальний номер.

4. Виправляємо помилки в реєстрах.

5. Впроваджуємо електронний сервіс, який дозволяє в подальшому коректно вносити дані до реєстру.


Подібний експеримент вже робила Oksana Markarova в Міністерстві фінансів для верифікації соцвиплат. І досить успішно.


До речі, верифікація реєстрів дасть нам повне розуміння, скільки людей реально проживає в країні з мінімальною похибкою.


А яка вигода українцеві? В Європі недавно встановлений такий визначальний всю політику принцип - onceonly. Це означає, що людина повинна державі якусь інформацію повідомити один раз, і далі вона повторно використовується при наданні послуг і в різних життєвих ситуаціях. На практиці це означає, що для надання будь-якої послуги від громадянина необхідно тільки бажання, а не 100500 документів. Кількість необхідних звернень до органів влади в цілому скорочується в рази.

Це і є нашою метою.


Потрібно вирішувати корінь проблеми, а не боротися з кожної довідкою окремо.


Mykhailo Fedorov
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux