В уанеті запустили маркетплейс для предметів українського мистецтва. Тут можна купити права на оцифровані картини, музику, відео і т.д.
ain.ua, опубліковано 05 вересня 2019 року о 15:55

Українці Роман Кирданов і Олексій Розенков запустили майданчик UNI.UA («Український національний інтелект»). Це маркетплейс предметів українського мистецтва і національного надбання - на сайті будь-який бажаючий може купити права на комерційне використання оцифрованої копії картини, відео та інших об'єктів інтелектуальної власності. А їх власники зможуть монетизувати свою творчість або приватні колекції.

Як з'явився UNI.UA

Олексій Розенков і Роман Кирданов - обидва працюють в області захисту авторських прав. Кирданов - керуючий партнер компанії IPS, яка займається розробкою і впровадженням систем управління ІС. Розенков працював в різних компаніях в даній сфері.


Ідея створити проект в області українського мистецтва прийшла до партнерів, коли вони помітили, що Україна не має в Google Arts & Culture. У 2015 році в IPS створили систему обліку об'єктів інтелектуальної власності, збору і розподілу роялті, а в 2018-м на її базі побудували UNI.UA. Проект підтримав Український культурний фонд.


Що з себе являє UNI.UA

Онлайн-платформа складається з трьох блоків:


Реєстр об'єктів мистецтва або національного надбання.

Механізм електронної комерції для продажу ліцензій на використання цих об'єктів (збору роялті).

Механізм розділу роялті між правовласниками.


У чому ідея

Місія UNI.UA - зв'язати споживача і правовласника. Причому, не тільки на українському ринку, але міжнародному. Як пояснюють засновники проекту, зараз між сторонами багато посередників, це робить механізм роботи довгим і непрозорим. Маркетплейс виведе їх обличчям один до одного.


На UNI.UA автори зможуть заробляти на своїй творчості і заявити про себе. А музеї та власники приватних колекцій - монетизувати свої багатства.



Коментує Роман Кирданов:


«За інформацією Міністерства культури, в Україна 3000 музеїв - з них тільки 4 оцифровані. Тобто більшість творчих об'єктів не мають цифрових примірників для відтворення. Вся документація - в паперовій формі.


Кіноархіви - понад 60 км плівки. Такі об'єкти мають свій термін життя, навіть при дотриманні правил зберігання. Цифрові копії - більш надійний спосіб зберігання культурної спадщини країни.


В українських архівах можна знайти записи, як Сосюра читає свої вірші, аудіокниги Агати Крісті з ліцензованим Британією перекладом, унікальні кадри братів Люм'єр ... Ми знаємо, що теоретично це є, але ніколи цього не бачили. Всі ці об'єкти потрібно вберегти від ризику фізичного знищення і відкрити для громадськості.


У сучасному світі вартість об'єктів культурної спадщини залишається невизначеною, адже відсутній сам продукт. Однак маючи цифрові копії об'єктів, ми маємо можливість просувати їх як продукт і створювати додаткову вартість ».


Монетизація

Маркетплейс виступає Повіреним у угоді між правовласником і споживачем, і за виконання цієї функції отримує 10% від вартості придбаної ліцензії, в два рази дешевше поточного ринку.


Що можна купити на UNI.UA

На сьогодні платформа працює з чотирма базовими видами об'єктів інтелектуальної власності: музичні твори, аудіовізуальні твори, фотографії та картини (цифрові копії).


Свої цифрові копії на майданчику вже розмістили ДП «Укркінохроніка», Одеський художній музей, ТОВ «рокстар» і приватні фотографи. Також засновники запрошують до співпраці українські музеї, галереї, видавців, продакшн-студії.


Хто може купувати такі ліцензії

Хто завгодно для комерційного (продакшн-студії, рекламні агентства, телеканали, виробники сувенірної продукції) або некомерційного використання (для навчання, наукових робіт та ін).


Вони отримають прямий доступ до цифрових копій об'єктів авторського права в режимі онлайн.


Скільки можуть коштувати об'єкти мистецтва

Вартість ліцензії визначає власник. Некомерційне використання не вимагає ліцензії, тому ціна буде включати тільки вартість підготовки цифрової копії.


«Ми враховували, що світовий масштаб ринку інтелектуальної власності - 182 мільярди доларів за оцінкою Forbеs. Цей ринок - один з тих, що ростуть швидше. Його приріст - 20% в рік, - коментує Роман.


Відповідно, автор, щоб визначити вартість роботи, повинен проаналізувати загальний масив даних в цій сфері, і піти декількома шляхами:


вказати ціну самостійно;

вказати, що ціна буде договірна;

вказати, що ціна буде ринкова. Тоді система виводить середньоринкову ціну, в залежності від регіону, особливостей об'єкта та інших факторів.

В принципі, якщо автор буде часто виставляти свої об'єкти - він сам буде розуміти вартість, виходячи з попиту ».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux