Вінницький стартап створив систему розпізнавання номерів авто і осіб. Її вже використовують в місті.
ain.ua, опубліковано 05 червня 2019 року о 19:16

Вінницький стартап IncoreSoft розробив систему автоматичного розпізнавання номерних знаків автомобілів та осіб людей в громадських місцях. Цю технологію ухвалила місцева влада і зараз на її основі працює Вінницький муніципальний центр з контролю за ситуацією на вулицях і дорогах міста. Редактор AIN.UA дізналася деталі.


Як з'явилася ідея?

Ідея системи зі штучним інтелектом для розпізнавання об'єктів в масштабах міста з'явилася у CEO компанії Олега Сівінюка в 2017 році, коли він побачив, як аналогічні системи працюють в Німеччині.

Проект назвали Vezha і почали роботу над ним в серпні 2018 року, їм займалася команда з 11 осіб, куди входило і кілька студентів Вінницького національного технічного університету. Проект робили на власні кошти, без залучення інвестицій.

Команда намагалася зацікавити влади своїм проектом, проводила зустрічі на івентах, Хакатони, пропонуючи порівняти цю систему розпізнавання з аналогами, які вже застосовувалися в

Вінницькому муніципальному центрі. Зараз Вінницька мерія користується системою вже на протязі 5 місяців.


Як працює система?

Система Vezha безперервно моніторить записи з камер відеоспостереження, встановлених в місті. Потім аналізує дані на предмет потенційно небезпечних ситуацій, на які потрібно швидко реагувати.

Наприклад, якщо потрібно знайти автомобіль, який брав участь в ДТП або був помічений на місці злочину, або порушив правила парковки.

«Система автоматично розпізнає номерні знаки, марку і модель автомобіля в відеопотоці і передає дані про місцезнаходження авто, які знаходяться в розшуку», - повідомляють в компанії.

Вона також навчена розпізнавати обличчя в потоці, аналізуючи кадри в реальному часі: аналізує всі особи і зіставляє їх з базою пошуку. При збігу йде оповіщення правоохоронних органів. У системи є модуль аналізу масових зібрань, який шукає по відео скупчення людей.

В системі використовується штучний інтелект, якщо конкретніше

- згорткові нейронні мережі. Це архітектура нейромереж, націлена на розпізнавання образів. «Ми модііфіціровалі архітектури нейромереж і збирали власний датасета», - кажуть в компанії.

Результати

Зараз система є основним сервісом відеоаналітики в муніципальному центрі з контролю за вулицями. Рішення тестують в Івано-Франківську.


За п'ять місяців, поки система працювала в місті


За останні 3 місяці патрульна поліція Вінниці опрацювала 1935 порушень правил паркування (і виявила дві кримінальні злочини).

За час роботи система розпізнала 7081 автомобіль в розшуку (не рідкість номера, а сумарна кількість розпізнаних автомобілів по місту, тобто одна машина могла потрапляти на кілька камер).

За допомогою модуля, що аналізує скупчення людей, зафіксували вчинення двох злочинів.

Поки що проект працює pro bono, але в компанії готують і комерційний запуск. Паралельно команда розробляє рішення «Безпечна школа» для школи на базі системи розпізнавання осіб. У планах - вихід на міжнародний ринок і інтеграція з відомими системами відеоспостереження.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux