Як буде виглядати “цифрова” Україна: репортаж з Естонії
опубліковано 18 квітня 2019 року о 12:09

Естонія впроваджує в Україні “серце” цифрового держави IT-систему “Трембіта” – адаптовану версію естонської X-Road. ЕП з’їздила в Таллінн, щоб своїми очима побачити, як X-Road допомагає процвітанню Естонії.

“Економічна правда” побувала в столиці Естонії і дізналася як працює “цифрове” держава на прикладі школи, лікарні, податкової, уряду, і які переваги від цього отримують громадяни.

Поїздка мала особливе значення, тому що “цифрова” Естонія була створена на основі IT-системи, яку почала впроваджувати Україна в 2018 році. Іншими словами поїздка дозволила заглянути в майбутнє “цифровий” України, яке може стати реальністю, якщо в українського прем’єра і парламенту буде на те політична воля.

Естонська IT-система називається X-Road, в той час, як український аналог отримав назву “Трембіта”. Головна цінність системи полягає в тому, що з її допомогою всі держустанови країни можуть обмінюватися даними електронних реєстрів в режимі реального часу.

Система економить гроші і час громадян і чіновнікова, а також усуває “коридорну” корупцію. Крім того, “Трембіта” дозволяє отримати майже будь-яку електронну держпослуг онлайн в лічені хвилини з будь-якої точки світу.

Тут можна в режимі реального часу спостерігати скільки запитів обробляє естонська X-Road. За 2018 року система опрацювала майже 1 млрд запитів, а за лютий 2019 – 104 млн запитів. У 2018 році X-Road заощадив громадянам Естонії 1 407 робочих років або 12,3 млн робочих годин.

Якби система в такому ж масштабі, як в Естонії працювала в Україні, вона б за один 2018 рік заощадила українцям 39396 робочих років або 345 млн робочих годин, що дорівнює приблизно 562 людських життів.

Громадянин.
Щороку громадянин Естонії користується 100-120 електронними держпослугами і щороку електронні держпослуги економлять естонському громадянину 10 днів життя.

Наприклад, раніше кожен відвідувач Департаменту шосейних доріг витрачав в середньому 2 години на стояння в черзі і 1,5 години на отримання держпослуги: продовження терміну дії водійських прав, проходження технічного огляду, продовження терміну дії медичної довідки. Зараз все це можна зробити з дому за 5 хвилин. Можна навіть поміняти власника автомобіля сидячи на дивані вдома.

Всього в Естонії доступні онлайн 2595 держпослуг. У оффлан залишилися тільки три послуги: реєстрація нерухомості, укладання та розірвання шлюбу. Естонці жартують: перше, що отримує дитина після народження не ім’я, а унікальний ідентифікаційний код естонця. Цей код – ключ громадянина до послуг цифрового естонської держави.

Але головне: код запобігає копіювання персональних даних громадянина кожної держструктурою. В Естонії державні установи зберігають в електронних реєстрах тільки ті дані громадянина, які потрібні для надання профільних послуг. В Україні кожен держорган намагається зібрати якомога більше інформації про громадянина.

Взагалі в Естонії захист персональних даних громадянина один з пріоритетів. Громадянин може зайти в свій особистий кабінет і побачити всі випадки запиту будь-яких своїх персональних даних: хто, коли і з якої причини їх запитував.

Якщо на його погляд, запит був необгрунтований, він може подати скаргу в Інспекцію по захисту персональних даних. Інспекція незалежна від уряду. Вона наділена особливими повноваженнями. Співробітники інспекції мають право перевіряти всі органи державної влади на предмет дотримання правил захисту персональних даних.

Крім того, в Естонії діє правило: держорган також не має права створювати реєстри з даними, які вже зберігаються в інших реєстрах. Ще держорган не має права вимагати персональні дані громадянина, якщо ці дані вже зберігаються в реєстрі.

Шкільна освіта.
Стратегія розвитку ІКТ в школах Естонії була впроваджена в 2000 році, коли почалася “цифровизация” країни. За минулий час естонські школи значно просунулися як в сфері цифровізації всього процесу навчання, так і в області стратегії навчання школярів ІКТ.

Весь документообіг шкіл відбувається в електронному форматі, журнали, щоденники – все доступно онлайн. Паперові журнали тут не ведуть уже 15 років. Вся інформаційне середовище школи зосереджена в хмарних сервісах Google.

Естонці іронізують: дітям стало важче, тому що неможливо приховати від батьків рівень успішності, але батькам стало простіше контролювати своїх дітей їх успіхи завжди на виду.

Кожна школа тепер має публічну оцінку своєї цифрової компетенції. Оцінка наочно показує наскільки школа сильна в формуванні певних IT-навичок у школярів.

В естонських школах фокусуються нема на програмуванні, а на навчанні дітей інформаційним компетенцій. Тут використовують такі критерії оцінки цифрової грамотності учня:

  • управління інформацією;
  • комунікація в цифрових середовищах;
  • створення цифрового контенту, творче самовираження;
  • безпека;
  • вирішення проблем.

Мови програмування змінюються, а основи цифрової грамотності залишаються колишніми, обґрунтовує таку позицію вчитель інфотехнології Талліннської центральної російської гімназії Людмила Рождественська.

Проте, тут вважають, що програмування – це друга грамотність. Тому з 3 класу діти вивчають найпростіші мови програмування Pencil Code і Scratch. З 8 класу вчать Python.

В естонських школах в початкових класах навчається не більше 25 дітей, в старших не більше 30. Мінімальна початкова зарплата вчителя з урахуванням податків – 1650 євро.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux