Як додаток у смартфоні може допомогти подолати поширення коронавірусу
zik.ua, опубліковано 04 квітня 2020 року о 00:29

Китай. Не дивно, що одними з перших розробкою подібних новацій зайнялись саме спеціалісти Китаю (за підтримки декількох державних установа і міністерств країни), де існує близько 10 додатків для боротьби з коронавірусом. Зокрема, додаток для перевірки можливого контакту з інфікованими (YiKuang), який запустили ще в лютому. Суть додатку полягає в тому, щоб кожен, хто переймається можливістю зараження, міг перевірити, чи було зареєстровано випадки інфікування в його будинку, під’їзді, літаку чи автобусі, якими він подорожував протягом останніх 14 днів.

Отримати доступ до додатку можна за допомогою спеціального QR-коду. Для реєстрації необхідно зазначити номер мобільного телефону і пройти верифікацію особистості, ввівши справжнє ім'я і номер посвідчення особи. Іноземець за своїми документами зареєструватися не зможе, позаяк система приймає тільки посвідчення осіб громадян Китаю.

У додатку також зібрано інформацію про найчастіші місця зараження коронавірусною інфекцією, а також вказано місця масового скупчення людей (щоб користувачі могли їх уникати).

Для розробки цієї функції було використано різні програми і трекери, що показують геолокацію. Компанії QuantUrban і WeChat розробили платформу, яка використовує інформацію з офіційних джерел і зазначає на реальних картах місця і цілі зони, безпосередньо пов'язані з підвищеним ризиком зараження новим коронавірусом (на підставі офіційно підтверджених випадків зараження).

Якщо користувач використовує режим трансляції своїх геоданих, додаток може попередити про близькість до місць поширення вірусу. Географічно застосунок охоплює південні міста Шеньчжень і Гуанчжоу, а також дев'ять інших міст у провінції. Волонтери допомагають оновлювати карту, оскільки уряд щодня публікує нові дані.

"Перегляд карти - це психологічний комфорт. Ви не можете гарантувати, що не буде нових випадків, але ви можете уникнути області, яка уже уражена", - зазначили розробники програми. За їхніми словами, саме за допомогою застосунку громадяни можуть почуватися більш захищеними.

Станом на 27 березня в країні зафіксовано 81 340 тисяч випадків ураження, з яких 3 292 — смертельні. Одужало 74 588 тисяч громадян (що понад 90%).

Ізраїль. За допомогою даних мобільної мережі влада країни відстежує переміщення громадян, у яких випадок захворювання підтверджено, а також їхні контакти з іншими людьми. Також Міністерство оборони Ізраїлю разом зі стартап-компанією Vocalis Health розробляє мобільний додаток, який допомагатиме виявляти симптоми коронавірусу за голосом людини.

Vocalis Health утворився після злиття двох компаній: Beyond Verbal and Healthymize. Ці компанії об'єднали свої зусилля у прагненні використати голос людини як революційний інструмент індустрії охорони здоров'я.

Алгоритм Vocalis Health за допомогою штучного інтелекту (ШІ) визначає стан пацієнта відповідно до голосових маркерів щодо різних захворювань (респіраторні, кардіологічні чи хвороби, пов'язані з поведінковими розладами, такі як депресія).

В умовах боротьби з коронавірусом на замовлення Міністерства оборони Ізраїлю компанія Vocalis Health займається створенням мобільного додатку, який за цим же алгоритмом виявлятиме симптоми коронавірусу (адже вірус теж є респіраторним захворюванням, що вражає дихальну систему людини, позначаючись на її диханні та голосі).

У Міністерстві оборони країни зазначили, що алгоритм використовуватимуть для віддаленої діагностики та моніторингу, для того щоб запобігти поширенню захворювання та перевантаженню національної системи охорони здоров'я. У такий спосіб, за словами розробників, можна буде визначати, кого варто тестувати насамперед, хто потребує негайної госпіталізації, а яким пацієнтам можна залишитись вдома, адже симптоми є легкими.

Поки що платформа доступна лише медпрацівникам і пацієнтам, які беруть участь у дослідженні (щоб алгоритм ШІ навчився розпізнавати симптоми інфікування, вже цього тижня почнуть відбирати голоси хворих на Covid-19). Однак на сайті компанії кожен охочий може теж надіслати розробникам свій записаний голос для дослідження.

За останньою інформацією, в країні зареєстровано 3 035 тисяч випадків ураження, з яких 11 - летальних. Одужало 79 громадян.

Велика Британія. Застосунок Covid Symptom Tracker має на меті допомогти британським спеціалістам відстежувати поширення коронавірусу, а також орієнтуватися, хто з громадян перебуває в зоні ризику зараження.

Нещодавно британські дослідники запустили безкоштовну програму Covid Symptom Tracker, яка просить користувачів заповнити дані, зокрема вік, стать, навіть поштовий індекс, а також відповісти на питання щодо наявності хронічних захворювань, таких як серцеві захворювання, астма та діабет (також варто вказати, чи користувачі приймають такі препарати, як імунодепресанти або ібупрофен, і чи користуються інвалідними візками).

Потім додаток просить усіх, хто надав інформацію, щодня виділяти максимум хвилину для того, щоб повідомити про своє самопочуття. Якщо користувач не почувається здоровим, то треба буде відповісти ще на декілька питань щодо симптомів (як фізичного, так і морального здоров’я).

Таким чином, спеціалісти країни створили радіолокаційний пристрій раннього попередження, який, за їхніми словами, крім географічного поширення хвороби може вказати і на більш точні симптоми (адже у багатьох хворих вони різні).

І хоч додаток вже доступний для широкої громадськості, розробники продовжують шукати нову інформацію, яка допомогла би його удосконалити. Зокрема, команда попросила 5000 близнюків та їхніх родин по всій Великобританії (які вже є частиною іншого, більш широкого дослідницького проєкту) використати додаток. Якщо вони виявлять ознаки Covid-19, спеціалісти надішлють сім’ям тест-системи для перевірки.

Оскільки близнюки вже поділилися великим набором даних - від генетичної інформації до складу мікробів, які є в кишечнику, - дослідники зазначають, що сподіваються, що робота зможе допомогти пролити світло на те, чому заражаються лише деякі люди та чому в деяких з них розвиваються важчі симптоми, ніж у інших.

"Те, що ми зможемо зробити, - це дуже швидко розібратися, грають гени роль чи ні, тому що ми просто порівнюємо ідентичних і неідентичних близнюків. Ми можемо це зробити за кілька днів", - сказав Тім Спектор, професор генетичної епідеміології з лондонського коледжу Кінга, який очолює роботу.

Станом на 27 березня у Сполученому Королівстві зафіксовано 11 658 випадків інфікування. 578 громадян померли, 135 — одужали.

Сінгапур. TraceTogether — мобільний застосунок для моніторингу розповсюдження коронавірусної інфекції в Сінгапурі. Додаток, використовуючи інструменти стеження (що перебувають у розпорядженні влади країни), відстежує людей, які перебувають у зоні ризику зараження.

Зокрема, програма завдяки Bluetooth може вирахувати близькість людей один до одного, попереджаючи користувачів щодо своїх співрозмовників (за наявності у співрозмовника підтвердженого діагнозу чи високої вірогідності зараження). Якщо ж програма зрозуміє, що користувач вже спілкувався з особами, у яких випадок захворювання підтверджено, дані щодо місцезнаходження й адреси користувача буде відправлено владі, яка своєю чергою має відправити громадянину тест-систему для перевірки наявності Covid-19.

Розробники зазначають, що саме завдяки додатку країні вдалось запобігти запровадженню карантину (школи, установи досі працюють, хоча кордони держави закрито). Варто також зазначити, що двічі на день влада Сінгапуру за допомогою WhatsApp інформує громадян щодо кількості випадків захворювання в країні, місць із найбільшим коефіцієнтом ураження та дає поради щодо запобігання випадкам інфікування.

За останньою інформацією, в країні підтверджено 683 випадки зараження новим коронавірусом, 2 з яких є смертельними. 172 людини одужало.

Тайвань. Спеціалісти країни розробили спеціальний пристрій, який може відстежувати мобільний сигнал людей, що перебувають удома на карантині. У випадку якщо громадянин вимкне телефон чи вийде з будинку, пристрій автоматично повідомить поліцію про порушення. Залишити телефон вдома теж не вдасться, адже можуть зателефонувати для перевірки. У разі порушення поліція вже за 15 хвилин дістанеться будинку.

Станом на 27 березня країна має 267 випадків ураження, з яких 2 — смертельні. Одужало 30 осіб.

Південна Корея. У країні також розробили спеціальну систему GPS, яка допомагає користувачам відстежувати місця найбільшої концентрації людей, а також місця, які відвідували пацієнти з коронавірусом.

За останньою інформацією, в країні підтверджено 9 332 випадки зараження, з них 139 — летальні. Одужало 4528 осіб.

Словаччина. Було ухвалено закон, який дозволяє владі відстежувати переміщення осіб за даними мобільних операторів.

У країні підтверджено 269 випадків ураження, із них 2 осіб вилікувались.

Польща. У Польщі запустили додаток "Домашній карантин", в якому необхідно робити селфі на підтвердження того, що людина, яка зобов’язалася самоізолюватись, дотримується умов карантину. Додаток безкоштовний, перевірений і доступний у Google Play та App Store.

А що в Україні?

В Україні до запуску наступного тижня готують додаток для контролю інфікованих коронавірусом, подібний до рішень, які вже функціонують у Польщі та Південній Кореї. Про це зазначив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Відповідний додаток спільними зусиллями готують Міністерства внутрішніх справ і цифрової трансформації. Розробляється спеціальний пакет документів, який би дав змогу за допомогою мобільних пристроїв контролювати самоізоляцію людей. Також Міністерство внутрішніх справ запропонує уряду дозволити Державній прикордонній службі передавати місцевій владі інформацію про людей, які перетнули кордон і зобов’язані перебувати на карантині, щоб місцеві органи також могли це контролювати.

За допомогою застосунку здійснюватиметься обов'язковий контроль для інфікованих коронавірусом і добровільний контроль для самоізольованих за допомогою даних геолокації і FaceID. За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, такі дії потрібні для того, щоб зупинити пандемію.

"Одразу заспокою: жодного "великого брату" чи стеження за громадянами. Обов’язковий контроль для хворих та добровільний - для самоізольованих через зняття у випадковий період часу геолокації та FaceID. Інакше епідемію не зупинити", - наголосив Михайло Федоров.

Також за допомогою додатку українці зможуть замовити продукти, ліки чи онлайн повідомити щодо стану здоров’я.

Наступним кроком, за словами ініціаторів, має стати реалізація моніторингу контакту із хворою людиною.

"Ідея полягає в застосуванні широкої мережі QR-кодів у магазинах, таксі та інших громадських місцях. Якщо людина починає добровільно сканувати коди, ми зможемо попередити її про можливий контакт із хворим. Знову ж таки, ніякого геотаргетингу чи стеження",- додає міністр.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux