Чому стартапам краще виробляти продукт в Україні, а не в Китаї. Досвід Jollylook
ain.ua, опубліковано 11 травня 2019 року о 14:00

На початку 2017 роки ми провели успішну кампанію на Kickstarter і зібрали $ 377 000 на виробництво нашої камери Jollylook. У нас був тільки прототип - виробництва ніякого не було. Ми розуміли, що нам потрібно зробити 8500 камер для Бекер, і навіть приблизно знали, як налагодити виробництво завдяки досвіду одного з співзасновників компанії Олега Халіп.


Але далі ми зіткнулися з багатьма труднощами. Вони були настільки суттєвими, що нам довелося перевезти виробництво в іншу країну. Ось як ми подолали їх - і які висновки зробили.


Початок виробництва в Китаї

У нас було всього два варіанти за місцем виробництва - Україна і Китай. Спочатку ми хотіли збирати камери тут, але потім відмовилися від цієї ідеї. Ми побачили, що в Україні банально немає фабрик, які могли б виробляти потрібні нам елементи - лінзи, вироби з пластику, металеві ролики і так далі. Тому ми зробили вибір на користь Китаю.


Ми почали з пошуку партнера, який представляв би наші інтереси в Китаї. Це така компанія-посередник, яка спілкується безпосередньо з місцевими фабриками і контролює терміни виконання робіт. Ми знайшли таку компанію, підписали з ними договір і травнем 2017 року полетіли в Китай.


Одним із завдань нашої компанії-посередника був безпосередньо пошук фабрик. Ця фірма підібрала кілька варіантів за нашими критеріями, а ми вже особисто вибирали найоптимальніший. За підсумками нашого першого візиту в Китай ми уклали партнерство з вісьмома фабриками і запустили виробництво камери.


Порада: якщо ви збираєтеся робити щось в Китаї, знайдіть спочатку компанію-посередника:


Це допоможе в пошуку фабрик. Знайти завод в Китаї дуже складно - у багатьох банально немає сайту.

Компанія-посередник спілкується безпосередньо з фабриками. Це корисно, тому що в Китаї мало хто розмовляє англійською мовою.

Така компанія може контролювати виробництво на місці. У підприємців в цьому випадку є тільки одна альтернатива - їхати жити в Китай і контролювати все самостійно. Так як ми співпрацювали відразу з вісьмома фабриками, ми вирішили скористатися послугами компанії-посередника.

Забігаючи наперед, наш китайський партнер виявився дуже хорошим - тому якщо ви знайдете гідну компанію, то проблем виникнути не повинно.


Проблеми з китайськими фабриками

Труднощі у нас почалися майже відразу після початку виробництва. Перші 500 апаратів вийшли хорошої якості, а потім пішов шлюб. Ми дізналися про це від Бекер, яким прийшли камери. Проблема була з фабрикою, яка збирала фотоапарат. Ми з'ясували, що при виробництві вона використала не той клей який обговорювали. Через це, коли камери доходили до Бекер, вони просто розвалювалися.


Потім ми стали дізнаватися про інші проблеми цієї фабрики. Там була сильна текучка кадрів, співробітники збирали камери неакуратно - а це було важливо, тому що ми збираємо камери вручну. Надалі з'ясувалося, що чоловік який був відповідальний за виробництво, пішов з цієї фабрики. На неї прийшов інший чоловік через що погано передавалася інформація (в результаті ми літали в Китай ще чотири рази). Загалом, на деякі моменти ми не могли вплинути - а через них страждала якість продукції.


Фабрики в Китаї - це завжди лотерея. У нашому випадку умови були ще жорсткіше. У Китаї немає заводу, який коли-небудь робив фотоапарати з картону. Наша фабрика виробляє вироби з цього матеріалу, і нам довелося вчити їх збирати камери. Це сильно вплинуло на якість продукції.


Порада: якщо ви робите продукцію, у якій є аналоги, то в Китаї можна знайти хорошого виробника. Якщо ж ви робите унікальний товар, то запустити китайське виробництво з нуля буде складно. Більш того, якщо ваша продукція збирається вручну, то виробництво стоїть налагоджувати якомога ближче до себе - щоб все контролювати.


Тим Бекер, які отримали браковані камери, ми пообіцяли зробити заміну на нові. Зараз, власне, ми цим і займаємося.


Виробництво в Україні


Отже, фабрика зібрала перші 500 камер добре. У наступній партії з 1000 фотоапаратів багато хто був браковані. Потім же фабрика зібрала нам ще 4000 пристроїв, де бракованими було 90% примірників.


У цей момент ми зрозуміли, що робити в Китаї нашу камеру неможливо. Незважаючи на всі договори та інструкції, фабрика зробила нам майже повністю браковану партію. Тоді у нас залишалося всього два виходи - оголосити про невдачу і все закінчити або перевести виробництво в Україні. Ми вибрали другий шлях.


На наше рішення вплинули також відносини з фабрикою. Під кінець вона вже була відверто не зацікавлена в співробітництві з нами через те, що була змушена витрачатися на перероблення наших камер.


В результаті виробництво в Китаї виявилося для нас не тільки проблемним, але і досить дорогим - нам з Олегом довелося вкладати власні кошти.


Тому ми взяли всі фотоапарати і запчастини, завантажили їх на корабель і відправили в Україну. 

Всього в Китаї ми замовляли виробництво 10 000 камер. Нам зробили 8000, з них повністю зібраних було трохи більше 4000, інші були зібрані частково. Ще на 2000 апаратів у нас були тільки деталі. Все це ми взяли і перевезли в Україну.


Цей процес зайняв приблизно три місяці - в серпні 2018 корабель виплив з Гонконгу, куди ми доставили вантаж, а в кінці жовтня ми його отримали і почали виробництво. Це час ми не витрачали даремно, а думали, як удосконалити камери. Ми внесли багато змін - зокрема, поліпшили конструкцію, щоб спростити складання і зробити камеру більш надійною.


Отримавши вантаж в Україні ми зайнялися виробництвом. Ми вирішили по максимуму використовувати всі запчастини, тому розібрали 6000 камер і зараз збираємо з них нові. Картоном, який вже не можна використовувати, ми розпалювали дрова і опалювали приміщення взимку - це абсолютна правда 🙂


Порада: якщо ви можете розгорнути виробництво в Україні, зробіть це:


Ви допоможете розвивати нашу країну.

Ви зможете швидко реагувати на всі проблеми - а, повірте, на виробництві вони трапляються часто. Це дозволить вам поліпшити якість продукції

Виробляти в Україні не дорожче, ніж в Китаї, але якість продукції тут на порядок вище.

Якщо неможливо виробляти у нас, то в Китай потрібно їхати особисто. Важливо налагодити систему контролю. Один український підприємець встановив на фабриці в Китаї відеофіксацію. Таким чином він може чітко побачити проблему і зрозуміти, з чиєї вини вона сталася. Висновок - спробуйте максимально контролювати процес виробництва - аж до таких способів.


Виробництво в Україні та плани на майбутнє

Зараз ми збираємо камери Jollylook на своєму власному виробництві. Для нього ми закупили, наприклад, лазерний верстат, щоб самим робити деталі з фанери. Крім цього, ми знайшли тут хороших постачальників - хлопці з Харкова роблять нам відмінні запчастини з картону.


 Це не означає, що ми повністю відмовилися від Китаю - зараз ми там проводимо ряд деталей, які не можемо отримати в Україні. На мій погляд така схема - складання і часткове виробництво в Україні та закупівля деяких деталей в Китаї - найоптимальніша для нас на даний момент.


Всього в компанії нас 27, безпосередньо складанням займається 15. Всі співробітники перебувають в Україні - в Запоріжжі, Києві та Дніпрі. Ми спілкуємося через програму Basecamp, і це дуже зручно - туди ми додали ще й логістів, митних брокерів і китайських партнерів.


З листопада ми провели вже майже 4000 камер, скоро будемо відправляти першу партію апаратів Бекер. Зробимо так, щоб заощадити на доставці - ми відправимо камери в фуллфілмент-центри в США, Європі та Азії, а звідти їх уже будуть розсилати по адресам. Таким чином ми здешевимо нашу доставку майже в два рази.


Крім цього, частина наших камер ми вже продаємо - просто щоб вижити. Нам потрібно платити зарплати, покривати оренду та інші витрати. Ми повідомили про це Бекер, і вони прийняли це з розумінням. Ми продаємо камери через дилерів і з офіційного сайту. Jollylook купують у всьому світі, основні ринки - це США, країни Європи та східна Азія. У нас склалася ідеальна ситуація для стартапу, коли попит перевищує пропозицію.


У будь-якому випадку, зараз наша головна мета - доставити всі пристрої Бекер. Ми вже створили дві нові моделі камер, і плануємо запустити їх на Kickstarter в цьому році. Але спочатку нам потрібно виконати зобов'язання по минулій кампанії.


Ми також були на виставці CES в цьому році. Отримали багато корисних контактів, поспілкувалися з дистриб'юторами. Зараз опрацьовуємо контакти, спілкуємося і висилаємо тестові зразки. Крім цього, ми познайомилися з представниками Fujifilm в США, зараз обговорюємо з ними можливі колаборації.


Спілкування з Бекер

З самого початку ми описували весь наш шлях в блозі на Kickstarter, чесно ділилися всіма новинами з Бекер, щоб тримати їх у курсі. Це нам дуже допомогло - ми зуміли нівелювати негатив від затримки поставок і отримали лояльну аудиторію.


Зараз ми бачимо багато позитивної віддачі від аудиторії, незважаючи на те що обіцяли доставити продукт ще півтора роки тому. Деякі клієнти навіть попросили нас написати книгу або зняти документальний фільм про цю історію - настільки вона їх зацікавила.


Порада: будьте чесними з Бекер. Лояльність - найцінніше, що ви можете отримати на Kickstarter. Ці люди підтримують вас зараз і будуть підтримувати в майбутньому, коли ви випустите наступні продукти - а це дуже важливо.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux