Китай почав платити зарплату чиновникам криптовалюта
hightech.plus, опубліковано 12 травня 2020 року о 16:23

Пілотний проект по використанню державної криптовалюта почав працювати в чотирьох містах - Шеньчжені, Сучжоу, Сюнгане і Ченду. У різних містах тестуються різні області застосування цифрового юаня, наприклад, в Сучжоу місцеві чиновники отримали в ньому половину своїх травневих транспортних субсидій. Китай став першою країною запустила національну криптовалюта і тепер буде напрацьовувати досвід її звернення.

Щоб підключитися до системи цифрового юаня всі урядові установи чотирьох обраних для тестування міст повинні були підписати з уповноваженим банками контракти на його використання. Співробітники, які отримали право брати участь в експерименті, повинні були встановити на свої смартфони спеціальний додаток з цифровим гаманцем під токенізірованний юань. У ці гаманці їм і прийшла на початку травня перша зарплата в токенах.

Введення державної криптовалюта дає Китаю принципово нові можливості по контролю грошового обороту в країні. Токен, на відміну від електронних грошей, дозволяє емітенту в будь-який момент в майбутньому бачити всю історію його звернення. Він може бути цільовим, як для чиновників в Сучжоу, - коли витратити отриману від держави або роботодавця крипту можна тільки на покупку певних товарів або послуг. У Сучжоу токенами на поточному етапі можна розплачуватися тільки за проїзд в транспорті, спроби заплатити ними за щось інше не пройдуть.


Токенізірованний юань дає можливість державі видавати цільові субсидії і реально контролювати їх витрату. Наприклад, на покупку дитячого харчування і підгузників або ліків. Витратити ці маркери на щось інше не вийде.

Ще одна важлива особливість юаня-токена - вкрай низькі витрати на проведення платежів. Це відкриває дорогу для мікроплатежів в електронній комерції.


Поєднання швидко розвивається в Китаї системи соціального рейтингу і токенізірованного юаня (а він рано чи пізно дозволить ЦБ бачити скільки у конкретного китайця взагалі грошей) дасть фантастичні можливості по маніпулюванню населенням. Порушникам порядку, наприклад, можна буде автоматично блокувати їх накопичення при зниженні рейтингу до певних меж, нормируя добові витрати на найнеобхідніше. Передати накопичення в токенах дружині-брату-дітям, щоб приховати їх від застосування санкцій, в Китаї з цифровим юанем вже не вийде.


Народний банк Китаю почав працювати над створенням національної криптовалюта шість років тому - в 2014 році. Саме тоді була створена дослідницька група, яка зайнялася вивченням можливості запуску цифрового юаня, щоб скоротити витрати на звернення традиційних паперових грошей і посилити контроль держави над грошовою масою.


З тих пір розробники з Народного банку зареєстрували майже 80 патентів, що стосуються цифрових валют, і 44 патенту, пов'язаних з блокчейном.

Цифровий юань (на етапі розробки валюта називалася DCEP - Digital Currency Electronic Payment) має ряд істотних відмінностей від традиційних криптовалюта, наприклад, біткойнов. Якщо біткойн потрібно генерувати (добувати), що означає децентралізований підхід і відсутність єдиного емісійного центру (добути може будь-хто, хто витратить достатні ресурси), то випуск DCEP контролюється урядом Китаю і носить централізований характер.


Це пояснює Друга принципова відмінність - підхід до використання блокчейна. В екосистемі цифрового юаня він також контрольований центробанком Китаю. Що в теорії знижує його стійкість до зовнішнього злому, так як в світі децентралізованих криптовалюта підтримка блокчейна тисячами незалежних валідаторів є гарантією захисту від манупуляцій. Блокчейн цифрового юаня в цьому сенсі маніпульований - при необхідності ЦБ Китаю може ним керувати, так як всі ноди знаходяться під його контролем або безпосередньо, або через уповноважені банки.


Третє і ключова відмінність цифрового юаня від всіх існуючих криптовалюта - його базова інтегрованість в економічну систему. До середини 2021 року його, як очікується, буде прийматися всіма торговельними точками Китаю і для користувачів нічим не буде відрізнятися від традиційних фіатних або електронних грошей з точки зору простоти розрахунків ім.

Ось базові умови емісії цифрового юаня:


регулювати обіг токена буде Народний банк Китаю;

токен буде запущений в обіг через дворівневу систему. На верхньому рівні буде знаходитися Народний банк Китаю, на нижньому - комерційні банки країни;

регулятор буде продавати цифрову валюту банкам за юані, при покупці токена вони будуть оплачувати 100% вартості криптовалюта - це дозволить уникнути появи її надлишкової пропозиції;

цифрова валюта стане альтернативою готівці.

У тестуванні беруть участь чотири держбанку - Сільськогосподарський банк Китаю, Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China, а також China Construction Bank.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux